17 octombrie 2011

Coq au vin



Coq au vin

sau
Cocos in vin



Reteta aceasta este una cu totul si cu totul speciala. Are o longevitate foarte mare, fiind cunoscuta inca din vremea Galiei antice,proaspat cucerita de Iulius Cezar. Pentru mine a fost o provocare in momentul in care am vazut filmul "Sex and the city 2". La un moment dat Carrie spune : "You knew when you married me I'm more Coco Chanel than coq au vin"; asadar eu am avut o mare placere sa fac acest coq au vin.


Ingrediente alese cu grija:

- 1 cocos de cca. 3 kg, taiat in bucati
- 2l. vin rosu ( recomandarea specialistilor vin de Burgundia)
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 2 crengute de cimbru
- cateva foi de dafin
- 3-4 catei de usturoi
- 3 lnguri de ulei
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper boabe

Garnitura:
- 250 gr. bacon intreg( nu feliat)
- 250 gr. ciuperci albe
- patrunjel
-30 gr. unt

Preparare:

Prepararea totala dureaza 2 zile!!

Puneti de seara bucatile de cocos intr-un castron impreuna cu ceapa si morcovii, taiate rondele subtiri. Adaugati cimbrul, dafinul si boabele de piper. Turnati vinul, acoperiti vasul si lasati la frigider peste noapte.

A doua zi, scoateti carnea si legumele din marinata, scurgeti-le bine. Strecurati marinata si puenti-o deoparte. Uscati bine bucatile de carne cu un prosop. Incingeti uleiul intr-o cratita mare, rumeniti bine bucatile de carne pe toate partile, apoi puneti rondelele de ceapa si morcovi, precum si usturoiul zdrobit. Amestecati frecvent, lasati pana devine ceapa transparenta, apoi turnati in cratita marinata. Puneti sarea.Lasati sa dea intr-un clocot, apoi acoperiti si scadeti focul. Lasati sa fiarba inabusit, la foc mic cca 1-2 ore, in functie de varsta cocosului.

Preparati garnitura. Taiati ciupercile sferturi si baconul bastonase nu prea subtiri. Rumeniti in unt baconul si ciupercile, amestecand mereu.La final se adauga patrunjelul tocat fin.

Cand carnea este bine fiarta puteti pune peste ea garnitura. Eu am ales sa o pun in farfurie separat.




Coq au vin..pofta mare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu