27 august 2010

Pâine simplă




Pâine simplă împletită




Ingrediente alese cu grijă:

-450 grame făină
-225ml apă caldă
-un plic drojdie uscată
-o lingură sare
-o lingură zahăr
-ulei vreo 3linguri + de uns tava
-un ou pentru uns



Apa am reuşit să o măsor la fix. Este în jur de o cană medie ca mărime.


Preparare:

Se cerne făina într-un castron încăpător. Se face un rotocol în mijloc şi aici punem drojdia, sarea, zahărul şi câte puţin adaugăm apa exact peste ele ca să dizolvăm drojdia. Apa trebuie să fie călduţă ca să nu opărim făina.
Cu mâna amestecăm bine toată apa cu drojdia sarea şi zahărul şi uşor uşor ciupim din făină până reuşim să facem un aluat bine închegat, dar care să nu fie prea tare. Apoi punem şi uleiul puţin câte puţin şi frământăm .
Se va lipi de mână aluatul, dar se îndepărtează uşor cu o lingură sau cu un cuţit.

Aluatul bine frământat se lasă la dospit în loc cald pentru aproximativ 1oră. Când a crescut, se scoate aluatul pe masă şi se mai frământă puţin ca să scoatem aerul din el.

Se unge tava şi se tapetează cu făină. Eu am folosit o tavă pentru cozonac mare.
Aşezăm aluatul în tavă.

Pentru împletitură:
Se împarte aluatul în 3 părţi egale. Se alungesc cu mâna bine de tot şi apoi unim toate parţile la un capăt şi începem să împletim.Procedăm exact ca la împletitul cozilor. La sfârşit se unesc iar.



Batem oul pentru a unge pâinea.


Tava se acoperă iar şi se mai lasă aprox. 30min la loc cald pentru a mai creşte.

Când este destul de crescută se dă la cuptor încins la 180grade. Se coace până prinde o culoare aurie frumoasă.



Să aveţi poftă!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu