25 august 2010

Primele borcane II


Castraveţi bulgăreşti


În mod obişnuit, în fiecare toamnă bunicii, părinţii, mătuşile, socrii...etc, încep procesul punerii la murături. Şi acum se iscă fel de fel de discuţii, fiecare cu reţeta lui, în ce piaţă a găsit gogoşarii mai ieftini şi mai frumoşi, cum a reuşit anul trecut să facă sute de borcane şi au fost excepţionale murăturile..ehh fel de fel... aşa că fac şi eu castraveţi bulgăreşti aşa cum practică mama şi mătuşa mea. Eu încep prudent cu un borcănel care se va mânca în mod sigur până în septembrie şi atunci mă voi pune pe fapte mari dacă apuc să povestesc cât de mega-super-extra buni au fost.

Aşadar, să începem reţeta:

- Cumpărăm castraveţi cam 2kg cât de micuţi şi fragezi posibil (soi cornişor!!!)...
-sare... câte o linguriţă la fiecare 800gr conţinut(apă+castraveţi)
-zahăr...câte o linguriţe la fiecare 800gr conţinut(apă+castraveţi)
-30 gr. oţet din vin
-1-2 cepe tăiate rondele
-3-4 căţei usturoi
-muştar boabe
-piper boabe
-foi de dafin
-mărar uscat cu seminţe


Castraveţii îi spălăm şi îi curăţăm de eventuale flori, şi într-un vas îi punem la scurs.
Borcanele se pregătesc şi ele. Se spală, se sterilizează, se usucă şi aşteaptă cuminiţi să fie populate. Eu am folosit un borcan tip Ikea cu închidere foarte bună capacitate 1,8litri.

Pregătim condimentele.


Ceapa o tăiem rondele, usturoiul îl curăţă şi-l tăiem nici prea mic nici prea mare.

Luăm borcanul şi aşezăm castraveţii astfel încât să stea într-o poziţie fixă şi să intre cât mai mulţi. Alternativ mai punem şi usturoi şi ceapă mai pe margini. Repetăm operaţiunea până se umple borcanul. Acum punem toate condimentele (sare, zahăr, piper, muştar, foi de dafin) potrivite pentru capacitatea borcanului!!!! Aşezăm frumos şi mărarul şi umplem cu apă rece+oţetul. S-a umplut borcanul cu totu' şi îl închidem ermetic.



Acum toate bune şi frumoase ... ştergem borcanul , îi punem şi o etichetă în cazul în care vrem sa facem mai multe serii şi nu vrem să le încurcăm prin debara...şi cu asta gata!


Abia aştept după căteva săptamâni să-l deschid pentru a mânca o măncare delicioasă de cartofi cu castraveţi acrii bulgăreşti.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu